helyi_tdk

A 2024-es Őszi helyi Biológia TDK jelentkezésének módja és menetrendje


Részvételi felhívás az intézményi minősítő (helyi) TDK-konferenciára




Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények, szervezetek, alapítványok erkölcsi, szakmai, valamint anyagi támogatásával 2025 tavaszára meghirdeti a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (37. OTDK).

A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye.

Az OTDT a 37. OTDK meghirdetésével felhívja az egyetemi és főiskolai diákságot, hogy színvonalas pályamunkáikkal, alkotásaikkal nevezzenek az intézményi minősítő TDK- konferenciákra, ahol megszerezhetik a 37. OTDK-n való indulás jogát, és így az országos konferencián pályatársaik és szakterületük legkiválóbb szakemberei előtt mutathatják be eredményeiket. Az OTDT egyidejűleg arra kéri a felsőoktatásban, a tudományban, illetve a gyakorlatban dolgozó oktatókat, kutatókat és fejlesztőket, hogy mesterként, bírálóként segítsék az új nemzedék szakmai kibontakozását.


Az OTDK célja


A 37. OTDK országos bemutatási és értékelési fórum a legkiválóbb egyetemisták és főiskolások 2023–2025-ben elért, és intézményi konferenciákon már minősített tudományos és művészeti eredményei számára. Célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet, támogassa a tehetséges hallgatókat és mestereiket. Adjon segítséget a kutatómunkában való továbblépéshez és a pályakezdéshez, ösztönözze a doktori képzésre történő jelentkezést.


A helyi TDK konferenciával kapcsolatos információk:


Jelentkezési határidő:

2024. október 28. (hétfő) 12:00

A jelentkezés módja:

1. lépés az absztrakt elküldése a hamari@bio.u-szeged.hu (és a hamari.zsuzsanna@gmail.hu) e-mail címekre (Dr. Hamari Zsuzsanna egyetemi docens, SZTE TTIK Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék). Az absztrakt elkészítéséhez a mintadokumentum a Biológia Intézet honlapjáról tölthető le.


2. lépés a kitöltött excell jelentkezési adatlap elküldése a hamari@bio.u-szeged.hu (és a hamari.zsuzsanna@gmail.hu) e-mail címekre. A mintadokumentum a Biológia Intézet honlapjáról tölthető le és kitöltéskor ne módosítson senki a szerkezeten.

TDK dolgozat leadási határidő:

2024. november 11. (hétfő) 12:00

A dolgozat leadás módja:

A dolgozatot .pdf file formában Vezetéknév_Keresztnév módon történő elnevezéssel (pl. Hamari_Zsuzsanna.pdf) kell feltölteni a Coospace-en általam a névsor alapján létrehozott biológia TDK_2024_őszi_forduló színtérbe.


A formai követelmények a 2025-ös, 37. biológia OTDK szabályzatában leírtakkal megegyezik. A részletes követelményt a 37. OTDK-t rendező egyetem az alábbi linken teszi közzé: https://u-szeged.hu/otdk37biologia

Biológia helyi (SZTE) TDK konferencia

2024. november 28. (csütörtök) 14:00-tól (TDK programfüzet a konferenciát megelőző 3 napban kerül kibocsájtásra)

A részvétel módja:

1. Az előadás ppt-t a résztvevők pendrive-ról feltöltik a terem számítógépére, vagy a konferenciát megelőző nap 12:00-ig feltöltik a Coospace biológia TDK_2024_őszi_forduló színtérbe és a szervezők a felhőből indítják az előadást.

2. Az előadás max. 15 perc lehet. Az előadást 5 perc vita követheti. A diasorban az OTDK előírásokat követve meg kell jeleníteni a „Tételes szerzői hozzájárulás” nyilatkozatot.

Következő helyi forduló a 2026-os tavaszi helyi TDK lesz

2026. márciusában várható a következő helyi TDK tavaszi fordulójának meghirdetése.

 

Részletek:


Jelentkezés

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy hallgató ugyanazzal a pályamunkával csak egyetlen OTDK szekcióba nyerhet továbbjutást!

Egy dolgozathoz max. 2 témavezető tartozhat!

A jelentkezés egyoldalas absztrakt (összefoglaló) és a letölthető excel adatlap elektronikus elküldésével történik, melyet 2024. október 28-án 12:00-ig kell Dr. Hamari Zsuzsanna számára elküldeni a hamari@bio.u-szeged.hu (és a hamari.zsuzsanna@gmail.hu) e-mail címekre.


Az Absztrakt formája:

Terjedelme egy oldal, táblázat vagy ábra nem lehet benne és tartalmaznia kell (szigorúan az alábbi sorrendben) a következőket (lásd példa):

- Pályázó/k neve (max. 2), évfolyam, szak,

- A pályázó/k EHA kódja,

- Aktív félévek száma (BSc vagy MSc),

- Képzés típusa (szak, nappali vagy levelező),

- A pályázó(k) e-mail címe,

- Dolgozat címe,

- Témavezető/k neve (max. 2), beosztása, munkahelye,

- Belső konzulens neve, beosztása, munkahelye (csak azoknál, akik kutatóintézetben vagy nem a TTIK-n készítették el a dolgozatukat)

- diákigazolvány száma

A dolgozat rövid ismertetése


A dolgozatok elkészítésének módja és a formai követelmények megegyeznek a 2025. évben megrendezésre kerülő 37. OTDK biológia szekció felhívásában feltüntetettel (https://u-szeged.hu/otdk37biologia)


Az OTDK követelmény a 36. OTDK-n, amitől a 37. OTDK nem, vagy nem jelentősen fog eltérni a következő:


Betűtípus: Times New Roman vagy Calibri

Betűméret: 12 pt

Sortáv: 1,5

Margó: 2,5 cm.

 

Az általános szabálytól eltérően a táblázatokban és az ábrákon szereplő szövegek, valamint a hivatkozások betűmérete legalább 10-es, sortávolsága legalább 1-es lehet.

 

Kötelezően feltöltendő kiegészítő dokumentum (a nevezéskor kell feltölteni): Tételes szerzői hozzájárulás

 

Szekció specifikus kritériumok:

 

A pályamunka minimum oldalszáma: -

A pályamunka maximum oldalszáma: 40 (az esetleges Függelékekkel együtt)

 

Szerzők száma: maximum 2

Témavezetők száma: maximum 2

 

Hivatkozások módja: A szakterületnek megfelelő módon.

 

További szekció specifikus szabályok a pályamunkára vonatkozóan:

 

A pályamunka javasolt felépítése: Fedőlap, Tartalomjegyzék, Bevezető, Célkitűzés, Anyagok és módszerek, Eredmények, Diszkusszió, Köszönetnyilvánítás, Irodalom, + Függelék (ha van).

A pályamunka fedőlapján szerepeljen: „37. OTDK Biológia Szekció helyi TDK forduló”, cím, a készítő(k) neve, szakja, évfolyama, a küldő intézmény neve (pl. Babeș-Bolyai Tudományegyetem); illetve ha nem egyetemi kutatóhelyen készült, akkor ezen intézmény neve is a küldő intézmény neve mellett, végül a (legfeljebb két) témavezető neve.

 

A pályamunkát nyomtatott formában nem kell benyújtani.

 

Az OTDK pályamunkák értékelése a 37. biológia OTDK felhívás (https://otdk.hu/szekcio-felhivasok/biologiai-szekcio) 3. és 4. számú mellékletében van részletezve. Érdemes tájékozódni, hogy mik a pontozási szempontok (lásd mellékletek között).

 

A jelentkezések alapján készítjük el a Jegyzőkönyvet és Programfüzetet, amelyeket el kell küldenünk az OTDT-nek. Ezzel igazoljuk, hogy a dolgozat a helyi konferencián bemutatásra és elfogadásra került. Kérjük, hogy minden adat (Pályázó/k neve, stb.) pontos legyen. Ha a későbbiekben, az OTDK-ra való jelentkezés adatai nem egyeznek meg a helyi konferenciára beadott adatokkal, a pályázó hallgatót kizárják az OTDK szereplésből.


FONTOS, hogy a dolgozat címe ne egyezzen meg a szak- vagy diplomadolgozat címével!


Előadás:

1. A bemutatott munka utolsó diája nem a korábban szokásos köszönetnyilvánítás, hanem a "Tételes Szakmai Hozzájárulás" kell hogy legyen (ez megegyezik a 2025-ös OTDK követelményével).

2. Kérem az előadókat, hogy a konferencia előtt 15 perccel legyenek a helyszínen, hogy legyen idő arra, hogy az előadásokat a számítógépre felvigyék.

3. Az előadás + vita időtartama 15 perc előadás + 5 perc vita. A megadott idők betartását rendkívül szigorúan vesszük, a rendelkezésre álló idő túllépése pontlevonással járhat!

4. Az előadások sorrendje nem feltétlenül a program szerinti sorrend.


Szeged, 2024. szeptember 10.


Dr. Hamari Zsuzsanna

egyetemi docens

TTIK Mikrobiológiai Tanszék


Letölthető mellékletek:


Friss Hírek

Hegeduszora_nyiltak_a_viragok_es_a_kiallitas

Több érzékszervet is gyönyörködtető esemény helyszíne volt 2024. október 14-én a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületének aulája. Dr. Zalatnai Márta fotókiállítását Benedekfi Zoltán hegedűművész előadása tette még különlegesebbé. Az SZTE Füvészkert biológusának döntően védett növényeket bemutató tárlatát november 27-éig bárki megnézheti a Dugonics téri épületben.